Terug

0 5 voordelen van stoppen met roken

Jouw stem was:
5.00 van de 2 stemmen

Stop met roken

Het idee om te stoppen met roken lijkt misschien geweldig, maar wat levert het je eigenlijk op?  Voor veel mensen zijn er een aantal voordelen die meteen duidelijk zijn. Natuurlijk zullen je kleren en huis een stuk beter ruiken, en als je een autoroker bent geweest, zal je auto ook beter gaan ruiken. Maar als je verder duikt dan deze oppervlakkige redenen, wat kun je dan echt verwachten te winnen door te stoppen? Geld en zelfs uw gezondheid zijn veel belangrijker dan de kleine geurtjes die sigaretten kunnen verspreiden.

Een van de grootste voordelen is de besparing van geld. Bedenk dat een gewoonte van één pakje per dag gemakkelijk een rekening van 60 euro per week, 300 euro per maand en uiteindelijk een kleine 3 à 4000 euro per jaar kan opleveren.  Dit telt op tot een enorm bedrag dat echt moeilijk te bagatelliseren is.  Het is belangrijk om echt eerlijk tegen jezelf te zijn over hoeveel uw sigaretten je kosten. Als je probeert je budget te verlagen, kan stoppen met roken jou veel geld opleveren.

Hoewel het geld natuurlijk leuk is om te besparen, zijn er ook enorme voordelen voor jouw gezondheid.  Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat je al na 20 minuten stoppen met roken een verschil in je gezondheid kunt zien.  20 minuten. Als je bedenkt dat stoppen met roken jou kan helpen je risico op hartproblemen, beroerte, hoge bloeddruk, longkanker en zelfs ademhalingscomplicaties te verminderen, heb je zojuist een overvloed aan redenen gevonden waarom roken echt goed is om te vermijden. Het onderzoek dat ons vertelt dat roken slecht is, heeft bewezen dat slechts een korte periode na het stoppen veel van de schadelijke gevolgen van sigaretten kan terugdraaien, ongeacht hoe lang je al roker bent.

Als je bijvoorbeeld 5 jaar lang stopt met roken, loop je niet meer risico op een beroerte dan iemand die zijn hele leven niet heeft gerookt. Dit is enorm, aangezien de kans op een beroerte bij rokers minstens twee keer zo groot is. Bovendien kun je, als je 15 jaar lang stopt, hetzelfde risico op coronaire hartziekten lopen als een niet-roker. Hoewel het misschien vreemd lijkt te genieten van het risico op coronaire hartziekten, is het veel beter dan het daadwerkelijk hebben van coronaire hartziekten. Het is belangrijk deze kleine overwinningen voor jouw gezondheid te behalen, omdat je daarmee je levenskwaliteit aanzienlijk kunt verbeteren.

Het is niet altijd gemakkelijk om te beslissen welke voordelen voor jou het meest motiverend zijn. Je moet naar je levensstijl kijken en bepalen wat voor jou echt belangrijk is. Niet iedereen houdt zich bezig met de gezondheidsvoordelen, als je je meer zorgen maakt over het geld, richt je dan op wat jij kunt besparen. Als je meer vastbesloten bent om je gezondheid te verbeteren, richt jouw inspanningen dan op de gezondheidsvoordelen die definitief stoppen met roken voor je kan hebben.  Uiteindelijk is de reden die je kiest om te stoppen met roken aan jou, de manier waarop je het doet, zal gebaseerd zijn op je specifieke persoonlijkheid en rookgewoonten.  Weten wat je motiverende factoren zijn, kan echter een grote bijdrage leveren aan het versterken van jouw wilskracht, wat altijd nuttig is, ongeacht de reden waarom je probeert te stoppen.